Työharjoittelu Kasallisoopperassa ja-baletissa
Pääsin työssäoppimaan Kansallis ooperaan ja balettiin. Pääsin metalliosastolle.Harjoittelu jaksoni kesti n. kolme kuukautta, joten siinä ajassa ehdin tekemään paljon.Ensimmäiset viikot meni oikeastaan tutustuessa taloon, talon henkilökuntaan ja työvälineisiin. Minun työohjaajana toimi Toni jota sain aina vetästä hihasta kun tuli jotain kysyttävää. Metalli puolella oli töissä myös Kari ja Heli, jotka tulivat neuvomaan aina tarvittaessa.
Ensimmäisillä viikoilla sain sahata erilaisia tukikappaleita ja muita pieni osia. Näin tutustuin talon laitteisiin.
Alkuviikoilla myös harjoittelin tekemään siistejä kulmia.
Ensiksi poistin vanhat renkaat ja hioin metalliputkista hitsausaumat pois. Tämän jälkeen hioin uusista renkaista sinkkipinnoiteet, jotta hitsauksessa ei syntyisi niin paljon myrkyllisiä kaasuja. Tämän jälkeen hitsasin renkaat kiinni kärryihin.
Kärryjen jälkeen sain tehtäväksi tehdä kaksi turvakaidetta Onegin oopperan kulisseihin. Tästä tein itseasiassa yhden näytön. Hannu (puupuolelta) kertoi vaatimukset kaiteille esimerkiksi minkä korkuisia kaiteiden tulisi olla. Hannu myös näytti paikan lavasteissa mihin valmiit kaiteet tulisi.
Tämän jälkeen tein katkaisulistan ja kävin työvaiheet läpi, jotta työ olisi helpompi tehdä ja ettei hitsauksessa syntyvä lämpö vääntäisi metallia vinoon tai vääriin mittoihin.
Kun suunnittelu vaihe oli ohitse kävin vielä Tonilta varmistamassa onko piirrokseni ja tulevat työvaiheeni hyvät. Toni ehdotti muutosta kaiteiden päihin joten muutin hieman piirrustuksia ennen työn aloittamista.
Kun olin sahannut kaikki metalli putket kokosin pöydälle kaiteet ja mittasin että kaikki on oikeilla paikoillaan. Kiinnitin puristimilla putket pöytään kiinni jotta ne olisi helpompi heftata ja ettei heftauksessa ja hitsauksessa syntyvä lämpö vääntäisi putkia.
Ensiksi siis heftasin kaikki kulmat ja sen jälkeen hitsasin saumat.
Sillä aikaa kun annoin hitsaussaumojen jäähtyä tein kaiteiden pohjaan lattaraudat joista kaiteet olisi helpompi kiinnittää lavasteisiin.
Ensiksi lattaraudoissa mittasin oikean pituuden ja sahasin tarvittavan määrän. Sahauksen jälkeen hioin reunat ja porasin pylväsporakoneella reiät laatan reunoihin. Kun lattaraudat olivat valmiit heftasin ne ensiksi kaiteisiin kiinni ja tämän jälkeen hitsasin.
Kun kummatkin kaiteet olivat valmiita harjasin metalliharjalla kaikki saumat, viilasin putkien päät ja lopuksi kiinnitin tulpat putkien päihin. Sen jälkeen vein kaiteet maalaamoon maalattaviksi.
Kaiteiden jälkeen hommakseni tuli tehdä kattokruunun osia jotka tulisivat Onegin oopperaan. Kari oli valmiiksi sahannut pyöreät renkaat niin minun piti enää lisätä lattapalat, joista lamppu kiinnitettiin.
Toni auttoi tekemään jigin, jonka avulla väänsin koriste tangot. Koriste tangot kiinnitettiin pitkin kattokruunun kehää.
Tässä on kattoruunu valmiina.
Kun kattokruunu oli valmis sille piti tehdä säilytysvaunut varastoon. Tein sen Tonin kanssa. Minun tehtäväni oli valmistaa vaunujen pohja.
Kattokruunun jälkeen sain tehdä Voima baletti esitykseen juurakon pohjan. Tästä piti tulla minun näyttötyö, mutta pohjassa käytettiin minulle uutta nivel tekniikkaa joten Toni ja Heli auttoivat ja neuvoivat siinä minua.
Putken pakottaminen oikeaan muotoon oli minulle tuttua edellisestä työssäoppimis paikastani. |
Puupuolelta sain avukseni lainata vanerista tehtyä muottia, josta pystyin helposti katsomaan minkä kokoinen pohja oli. |
Työharjoittelun alussa Heli sanoi että minun kannattaa suunnitella joku sivu työ, jota voisin tehdä aina sillon kun on vähän hiljaisempi hetki.
Suunnittelin siis itselleni pienen pöydän (tai itseasiassa pöydälle rungon)
Sivutöitä sain myös aina välilla muilta pajalaisilta. Esimerkiksi lattapaloille tehtiin laatikko johon sain tehtäväksi valmistaa kahvan, putken pesua ja tehdä uusi lista vanhan tilalle.
Sivutöitä sain myös aina välilla muilta pajalaisilta. Esimerkiksi lattapaloille tehtiin laatikko johon sain tehtäväksi valmistaa kahvan, putken pesua ja tehdä uusi lista vanhan tilalle.
Vuokko verhoomon puolelta tuli kysymään voisinko tehdä hänelle kahvat kangasvaunuihin. Kävin siis mittaamassa kangasvaunut ja sen jälkeen menin metallipuolelle suunnittelemaan minkälaiset työvaiheet tulisin tekemään.
Pääsin myös kokeilemaan pariksi tunniksi takomista. Toni opetti ja näytti sitä minulle. Takominen oli todella raskasta, mutta samalla todella kivaa! |
Vasemmalla on Tonin tekemä ja oikealla minun tekemäni. |
Tässä on omat piirrustukset jotka tein pöydän rungosta. |
Saaatiin heinäseipäät niin rivakasti tehtyä että ehdin valmistaa kaksi kulissivaunua. Nämä oli minun ensimmäiset työt, jotka tein piirretyistä piirrustuksesta.
Kiitos Kansallis ooppera ja-baletti kaikista opeista, jota sain matkaani mukaan! |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti