maanantai 27. helmikuuta 2017

Joulu evankeliumi

Nyt on siirrytty toisellevuosikurssille ja saimme tilaustyön Sastamalan seurakunnalta. Tilaustyönämme oli toiveena tehdä joulu evankeliumi joka tulisi näytille Tyrväänkirkkoon.

Projektimme alkoi erillaisten vaihtoehtojen suunittelulla. Meillä oli kolme vaihtoehtoa; jäljitellä perinteistä seimi asetelmaa, luolamainen suojapaikka johon Jeesus lapsi oli syntynyt tai pienoismalli kaupunkinäkymä. Päädyimme pienoismalli kaupunkinäkymään. Suunittelun aikana kävimme keskustelua asiakkaan kanssa, että mitä he haluaisivat pienoismalli kaupunkinäkymään.
Suunnittelussa asiakkaan kanssa pyydyimme tuoda pienoismalli näkymään tunnettuja Sastamalaisia taloja kuten; kirjainstuutin museo Pukstaavi, Sastamalan seudun museo, Tyrvään kirkko ja Tornihuvila. Päädyimme myös siihen ratkaisuun, että  talot pienenevät kauemmaksi luoden perspektiiviä.

Tässä suunnittelemme erilaisia vaihtoehtoja asiakkaalle joulu evankeliumista.


Taloja tehdessä aloitimme ottamalla kohteista kuvia josta voisimme laskea mittakaavan ja hahmoittaa paremmin talon muodon. Minä sain tunnetuista taloista tehdä Tornihuvilan. Ensin laskin talolle oikean mittakaavan ja sahasin siihen vanerista pohjan. Seinät tein myös ohuemmasta vanerista ja liimasin pohjaan kiinni. Seuraavaksi muotoilin oikohyölän avulla puusta kahdeksankulmaisen tornin. Tämän jälkeen leikkasin pahvista katon ja liimasin paikoilleen. Tornin katon muotoilin styroksista ja maalasin liima pohjamaaliseoksella jotta pinnalle tarttuisi helpommin katon maali. Kun runko oli valmis aloin sekoittelemaan maalipohjaan pastoja ja etsiä talon oikeaa sävyä. Maalauksen jälkeen tulostin ikkunat,ovet ja kaiteet ja liimasin paikoilleen. Viimeisenä oli talon loppuviimeistely. Maalasin talon listat ja muotoilin sokkelin styroksista.
 
 
Kuvissa näkyy Tornihuvilan kokoamis- ja viimeistely vaiheita.
 
Tässä on kuva Tornihuvilasta luonnossa ja minun tekemänä. Tornihuvilan maalaaminen ja viimeisteleminen oli yllättävän mukavaa!
 
Asiakkaamme kanssa päätettiin että pienoismalli kaupunkinäkymän eteen tulisi patsas asetelma johon tulisi; Jeesus, Maria, Joosef, kaksi paimenta ja eläiminä lehmä ja aasi. Ensiksi harjoiteltiin ja tutustuttiin muotoiluun saven avulla. Parin harjoittelu savi patsaan jälkeen aloimme muotoilemaan savesta oikeaa patsasta. Kipsipatsaat saatiin valamalla kipsimuotit. Minä muotoilin Jeesus vauvan. Vauva oli niin pieni ja siinä oli niin paljon pieniä yksityis kohtia, että kipsimuotin tilalle tuli vinamoild muotti. Vinamold muotin tein paloittelemalla vinamoild massan pieniin osiin ja sulattamalla sen. Sulatuksen jälkeen kaadoin kuuman vinamoldin vauvan päälle pahvista ja vanerista tehtyyn muottiin. Kun vinamold oli jäähtynyt ja jähmettynyt irroitin pahvin ympäriltä ja otin savisen vauvan varovasti ulos muotista. Tämän jälkeen muotoilin rautalangasta ns. luurangon ja asettelin sen vinamold muottiin johon kaadoin kipsiä. Kun vauva oli valmis kittasin ilmakuplat ja muut vauriot piiloon jotka olivat tulleet muotista irroittaessa. Viimeiseksi oli maalausksen vuoro. Ensin maalasin vauvan otexi tartuntapohja maalilla ja tämän kuivuttua akravelli väreillä vauvalle kasvot ja hiukset.


Kun olin saanut muotoiltua Jeesus vauvan savesta tein muotin johon voin sulaneen vinamoildin kaataa. Oikealla on kuva jossa olen sulattamassa vinamoildia.
 
Tässä on kuva kun irroitan jähmettyneen vinamoildin muotista ja voin ottaa savisen vauvan pois ja kaataa vinamoildin sisään kipsiä. Kipsisen vauvan irroittaminen oli aika haastavaa koska vauvalla oli niin pienet kädet ja jalat.
 
Tässä on vauvat maalattuna pohja ja akravelli väreillä.
 
Teimme taloille ja patsaille maaston "jota kutsuimme itse mäeksi". Ensimmäiseksi suunnittelimme minkä muotoinen mäki olisi ja tehtiin sen mukaan pienois malli. Tämän jälkeen aloimme rakentamaan vanerista ja kertopuusta runko johon kiinnitimme oikeaan muotoon väännettyjä harjateräksiä. Harjateräksien päälle kiinnitettiin parikerrosta kanaverkkoa surrilangoilla. Kanaverkkokerrosen ja harjateräksen alle ommeltiin lakanakangasta ettei kipsi valuisi kanaverkon rei'istä läpi. Mäkeen laitettiin n.2-3 kerrosta kipsiä joka saatiin tasaiseksi kittauksen ja hiomisen avulla. Lopuksi mäki maalattin lumen valkoisen sävyksi.

 
Tässä mäen runkoihin on väännetty oikeaan muotoon harjateräkset ja kiinnitetään kanaverkkoa. Oikealla kanaverkon ja harjaterästen alle on ommeltu lakanakangas. 
 
 
Luokkalaiseni Saritan kanssa teimme lavan jonka päälle mäki, talo ja patsaat tulisivat. Luokaltani Tiitu oli piirtänyt luonnos piirustukset lavasta jota sitten muokkasin pikkuisen ennen itse rakentamista. Lavan runko rakennettin kertopuusta. Lavassa oli myös kaksi kaarevaa kulmaa, jota varten tein jigin. Kaarevat kulmat teimme vanerisuikaleita pinoamalla joiden väliin laitoimme puutex liimaa ja varmistimme pysyvyyden niittaamaalla. Lava piti olla kestävä ja todella tukeva jotta kestäisi painavan mäen painon joten lisäsimme vinotukia runkoon. Lopuksi levytimme lavan 18mm vanerilla.
 
Vasemmalla on jigi jonka tein lavan kaaria varten. Oikealla olemme Saritan kanssa pinonneet vanerisuikaleita ja väliin laittaneet puutex liimaa.
 
 
Lavan teko oli aluksi vaikeaa, mutta työvaiheiden toista helpotti tekemistä.
 
Tässä lava on levytetty 18mm vanerilla

Lavan teon jälkeen teimme Saritan kanssa 9mX4m kokoiselle fondille telineen. Telineen teimme myös kertopuutakäyttäen ja kaari osat teimme samalla tekniikalla kuin lavan teossa. Fondi telinettä tehdessä piti mitata ja ottaa huomiioon että se mahtuisi kirkon ovista sisään ja se olisi helppo koota paikan päällä.
Vasemmalla on kuva fondi telineen suorista osista ja oikealla kaarevista osista, jossa käytimme apuna lavan kaarien jigiä.



Projektimme lopuksi oli vielä pystytys päivä vuorossa. Kirkossa olimme erityisen tarkkoja ja varovaisia ettei lavasteemme vahingoittaisi kirkon hieno lattiaa. Tätä varten olimme ottaneet koululta sinisiä huopia mukaan. Olimme myös ottanut rakennustelineet mukaan, jotta voisimme kootaa fondi telineet ja kiinnittää siihen fondi. Kun fondi oli paikoillaan asetimme lavan ja tämän päälle nostimme varovasti mäen. Mäki oli kolmessa osassa joten saumoihin laitoimme vanua ja hienoa kittiä. Lopuksi maalasimme kittauksen päälle, jotta sauma olisi mahdollisimman huomaamaton. Seuraavaksi porasimme puille reiät johon ne voisi kiinnittää ja asettelimme talot oikeille paikoille. Sitten asettelimme patsaat ja eläimet paikoilleen ja lisäsimme lunta ( joka saatiin lumisprayllä ja suolalla). Lopuksi lavan eteen kiinnitettiin lakanakangas niiteillä ja niitit saatiin piiloon liimaamalla nauha niittien päälle.
Kirkossa piti olla erityisen varovainen ettei naarmuttaisi kirkon lattiaa.

 
 
Lopuksi laitoimme puut paikoilleen ja kiinnitimme lakanakankaan lavan eteen.
 
 
 
 
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti